Translate

torstai 22. elokuuta 2013

Mercedes-Benz 406 sauna-auto

Päivät 1-2

Auto

Mercedes-benz 406
2.4l Diesel
vm. 1968


406


Jep, elikkä tämän lautta-projektin jälkeen keksimme alkaa rakentamaan sauna-autoa ja autoksi löytyi noin 20 vuotta pihalla seisonut 406 mersu -68. Mersu hinattiin kaverin naapurista heidän pihalleen rakennettavaksi.

Mersu on ollut asuntoauto käytössä edellisellä omistajalla.


Kone & tekniikka

Edellisen omistajan mukaan hän oli tehnyt tähän täyden koneremontin ja antanut autolle "viimeisen voitelun"  ennen seisontaan laittoa.
Aluksi laitoimme akun mutta autossa ei ollut mitään eloa, kun aikamme kävimme kaikkia hapettuneita liittimiä ja johtoja läpi, alkoi tapahtua. Jouduimme purkamaan myös mittariston ja sieltä putsaamaan hapettumia, lopulta saimme startin pyörimään. 
Tämän jälkeen katsoimme diesel-tilanteen ja kuinkas ollakkaan, tankki oli melein täynnä noin 20 vuotta vanhaa hyvää laatu dieseliä ja näin taas saimme kustannuksia hieman pienemmäksi.
Starttipilotilla kun hieman autoimme, saimme mersun jopa käyntiin.

Käyntiäänestä päätellen edellinen omistaja ei valehdellut koneremotista, sillä moottori kävi ja kukkui kuin uusi.

Moottorin käyntiin saanti oli suuri helpotus kaikille, sillä se tarkoitti paljon vähemmän työtä ja rahan palamista. Moottorin käydessä testasimme myös kuinka kytkin ottaa ja irroittaa, totesimme kytkimen toimivan myös maan mainiosti.
Jarruja piti vähän herkistellä keulilta kun ne meinasivat jäädä jumittamaan, mutta vähän kun pumppaili ja löysäili niin saimme jarruihin eloa.

Nyt autoa pystyy liikkutelemaan omin voimin!

Tosin tämän ikäisessä pelissä oli konehuoneesta kaikki kumikiinnikkeet, mm. ilmanputsarilta, murtuneet ja menneet piloille.

Muut namit, herkut ja plussat

Autosta löytyy myös webasto, ettei talvella saunaa lämmittäessä tule kylmä. :p
Webastoa ei tosin olla kateltukkaan, koska se ei ole ollut oleennaista vielä.
Myös valot toimivat moitteetta kun olimme käyneet sulakerasian läpi hiomalla kaikki hapettumat pois ja vaihtaneet vanhat sulakkeet uusiin.

Kiuaskin on löytynyt, jollain rannalla 10-15 vuotta puskassa tallessa ollut vm. -88 ehjä kiuas.
(kuva myöhemmässä jutussa)

Sisusta

Auto sisältä ennen suurempia purkamisia.

Auto purettiin sisältä toisena päivänä, seinät olivat hieman lahoja (nojasin pöytään ja se irtosi seinästä). 
Purku kävi nopeaa ja näppärästi, sorkkaraudalla kun vähän heilui niin johan vanhat, lahot puuosat irtoili.

Sähköosat (sisävalot + 1 kaiutin) otettiin pois perältä, koska sauna osa tulee sinne.
Autoon tulee siis perälle sauna ja keulille pieni oleskelu/pukutila, jossa hyödynnämme auton omia penkin/sängyn patjoja.2 päivän aikana saimme auton liikkumaan omin voimin, sekä sisusta puretuksi lauteiden suunnittelua varten. 

Tästä ollaan edistytty jonkin verran mutta kirjoitan siitä myöhemmin, kun saan kuvia ja saadaan jotain merkkittävää aikaiseksi. Kiuaskin on nyt Lapin ammattiopistolla modattavana, sillä piipun suuntaa pitää kääntää.

keskiviikko 21. elokuuta 2013

SimeRock 2013 & Lautta

Hei, ajattelin ajankuluksi kokeilla kirjoittaa jonkunlaista blogia projekteista, joita poikien kans ollaan väsätty tänä kesänä.

Tässä vasta oli Rovaniemellä festarit nimeltä; SimeRock.
Noh, SimeRock:han järjestetään mukavasti tuossa joen rannassa ja joku mukava kesäilta joku meistä sitten keksi (päisn?) että rakennetaan lautta jolla mennään kuuntelemaan SimeRockia.

Lautta projekti sitten käynistyi ja lauttahan rakennettiin mahdollisimman halvalla, kierrätys materiaaleista.
(Koska lähes kaikki osallistujat ovat työttömiä?)

Tähän väliin mainittakoon että jokainen on valmistunut ammattikoulusta työttömiksi :) ja ikää jokaisella noin 20v.


Lautan materiaalit keräiltiin ajan mittaa erilaisilta roskalavoilta ja omatekemiltä kaatopaikoilta, jonne ihmiset ovat vain dumbanneet roinansa.
Lautan suunnittelua ja rakentelua, lautan koon määräsivät nuo hyvät, löydetyt metalli ritiläseinät.
Lauttaa kellutteli 5, 200litra tynnyriä ja tukikehikko tehtiin lankuista.

Lautta kasattiin testiksi kertaalleen minun pihallani, sitten se purettiin ja vietiin peräkärryllä SimeRock:kia edeltävänä iltana ylikylän veneenlasku paikalle.
Sielä kasasimme sen ja lautta sai nimekseen "S.S Euroopan paras idea".

Lautalle löydettiin roskien seasta hyviä tuoleja ja pöytä.

SimeRock päivänä, perjantaina, saavuimme kaikki osallistujat jotenkin lautalle ja saimme soutuveneen käyttöömme.

Sitten me hinattiin lautta SimeRockin edustalle ja sielähän se alkoholi alkoi virrata, ihme kyllä.. Lautta kellui 2 päivää eikä kumpanakaan päivänä yksikään tippunut jokeen.

Molempina päivinä saimme paljon huomiota kelluvan lauttamme ansiosta (joka kyllä näytti kaatopaikalta).
Meitä kehuttiin, meille naurettiin, meitä pilkattiin ja perjantaina olimme myös jonkinlainen "bile keskus", sillä meissä oli parhaimmillaan kiini saunalautta sekä 2 muuta venettä. Mutta koska lautta maksoi vain alle yhden (1) euron, oli kaikki sallittua. Lauantaista minulla itsellä ei oikein ole muistikuvia muuta kuin että, lautalle mentiin ja aamulla sängystä herättiin. Kuvien perusteella hauskaa on ollut ja silloinkin käynyt paljon vieraita :)Ps. Lautta muutettiin lauantaina kelluvaksi terassiksi koska ihmiset huuteli että lautalta puuttuu sauna!


Seuraava projekti on jo käynnistetty ja se on sauna-auto. (Mersun 406, -68)
Siitä kuvia ja juttua hieman myöhemmin, projektin edistymistä voi alkaa seuraamaan ja kaikenlaisia hyviä ideoita otetaan vastaan ;)